10 maj 2009

Full fart framåt!!

Enligt Gartner är rekommendationen under lågkonjunkturen att skära ner på bland annat IT-investeringar... Ungefär lika mycket som jag avskyr företag som försöker hävda sig genom att påpeka nackdelar hos konkurrenter (istället för att påpeka fördelar hos sig själva), lika mycket ogillar jag "goda råd" som hur man bäst "skär ner" inom sin sektor...Det som Gartner (och även de personer som de riktar sig till) istället borde fokusera på är hur man effektiviserar de investeringar man de fakto måste göra. Nu kanske jag är en aning jävig i frågan, men jag har svårt att se varför man kan investera rejält med pengar i nya system och göra misstaget att låta bli att även "uppgradera" de som skall använda dessa...

Om man redan från början har med utbildning som en naturlig del i implementationer (förutsett då att man redan sett ekonomiska fördelar i den nya tekniken) så kommer man garanterat spara pengar genom;
  1. Personalen klarar av sina uppdrag snabbare
  2. Man slipper lägga lika mycket pengar på helpdesk/tid för IT-personalen som får leka "personlig coach" åt 100 pers som inte förstår enkla kommandon.
  3. Med stor sannolikhet får även man mer positiv personal som kanske tom hjälper till med feedback tack vare sina nya kunskaper.
Så till alla er CIO:er som läser denna artikel... tänk ett steg längre och se noga över fördelarna med att investera i kunskapshöjning när ni investerar i teknik!

Rekommenderad läsning till er och för den del samtliga som arbetar med HR-frågor ute på våra Svenska företag är är "när det vänder får IT en rejäl skjuts", mitt tidigare inlägg "75% av IT-Bolagen i Sverige kommer INTE skära ned!!" och även "Kompetensutveckling ger tillväxt" som lite extra eld för att vigga pengar från ledningen!!

För övrigt är det fortfarande GULD-SÖNDAG och idag hälsar vi hjältarna välkomna åter :)

2 kommentarer:

  1. "Full fart framåt" är nog helt rätt...då även Ekesiöö skriver "att sätta segel på IT-avdelningen" i sin krönika på IDG/CIO http://cio.idg.se/

    SvaraRadera
  2. Brukar löna sig om man vågar chansa :)
    http://www-05.ibm.com/services/se/cio/chronical.html

    SvaraRadera

Tack för din kommentar, jag återkopplar så snabbt jag kan!



Köp böckerna om agilt ledarskap här

Agilt Ledarskap i en digital värld, Tobias Strandh 2019, Smidiga ledare och andra agila myter, Trust Based Agile, 2020
I böckerna Agilt ledarskap i en digital värld, Smidiga ledare och andra agila myter och Trust Based Agile (den engelska översättningen av de första två böckerna) så blandas självupplevda verksamhetsledningsexempel med best practices från internationella experter och välbeprövade metoder som stöttar just dig personligen och din organisation i att ta nästa steg mot gemensam framgång.

På ett humoristiskt sätt, kryddat med anekdoter från IT-branschen delar Tobias med sig av en uppsjö nyttiga insikter och alterntiv kring ledarskap, organisationsutveckling och digitala verktyg! Nu finns både de första två böckerna och den engelska samlingsvolymen att beställa här på bloggen!

Läs mer >>

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *