28 februari 2007

Office 2007 - Roligare för IT-Proffs...

Office 2007 är ju släppt och jag har själv suttit ett tag och lekt med valda delar. Har tidigare sett Office mest som "något som är med" men nu med den nya versionen känns det helt plötsligt roligare att grotta ner sig i tänket bakom. Jag kanske är ensam om denna känsla, men det verkar bli mer och mer för IT-Proffs att gräva i och även om användarvänligheten ökat så kommer det bli mer arbete med att koppla ihop detta och andra system.

Vi har samlat lite mer info om de nya områdena och användningsmöjligheterna du kan läsa mer på denna artikel. Skulle vara kul med lite feedback vad du ser att Office 2007 kan tillföra dig i din arbetsroll!

27 februari 2007

Microsoft - After Dark

Som Svensk kan man tänka sig konceptet "MS Goes Drag" med Christer Lindarw som dragplåster när man hör titeln "Microsoft After Dark". Men jobbar du med SQL Server 2005, Visual Studio 2005 eller BizTalk Server 2006 och har några minuter över kan jag varmt rekommendera denna sajt...

Filmen är från precis innan produkterna släpptes, så lite kul att jämföra "inside info" med hur det egentligen blev... så, sit back, listen and enjoy :)

26 februari 2007

Användarkurser - SharePoint/MOSS 2007

Jag tipsade ju om det i förra veckan och nu ligger användarkurserna för Sharepoint/MOSS 2007 uppe hos Informator. Vet personligen flera större bolag som visat superintresse här, så passa på att boka plats innan dom sugs upp! Bara så ni som efterfrågat vet... de engelska versionerna är också under utveckling!!

T2713 Arbeta effektivare med SharePoint (2 dagar)

Utbildningen riktar sig till dig som ska eller precis har börjat arbeta i SharePoint 2007, och ger dig de kunskaper du behöver för att komma igång. Du kommer lära dig dela information, skapa webbplatser och nyttja dokumenthanteringen.


------------------------------------------------------------

T2714 Arbeta med, Skapa, Administrera och Underhålla webbplatser i SharePoint (2 dagar)

Utbildningen riktar sig till dig som ska eller precis har börjat arbeta i SharePoint 2007 och ska administrera en eller flera sidor i SharePoint 2007, som t.ex. webbadministratör. Utbildningen ger dig de kunskaper du behöver för att allmänt utforska dess möjligheter. Dela information, skapa arbetsytor och nyttja dokumenthanteringen. Samt kunskaper i hur du ska stödja övriga användare i deras arbete med portalen som administratörer. Utbildningen vänder sig till icke-tekniker.

Mässa - Sveriges största IT-arbetsmarknadsdag

Som vi tidigare noterat är det högsta växeln just nu för att hitta nytt folk till de Svenska IT-bolagen. Då kanske det är dags att boka in er på "Gösta-dagen" som i år fyller 15 år. För tillfället är detta Sveriges största IT-arbetsmarknadsdag.

Den 21 mars på Lindholmen Science Park (Hisingen, Göteborg) genomförs dagen i år och det finns enligt deras hemsida ett 30-tal anmälda företag som deltar och tyvärr gick anmälningstiden ut den 9 februari, men det hejdar ju inte att ni har representanter på plats för att diskutera framtid med deltagarna.

Likt de senast åren är gösta-dagen inte endast en dag då ni som företag möter IT-studenter från Göteborg (IT-universitetet och Chalmers) utan även från andra högskolor i Västra Sverige.

Verkar det intressant kan ni läsa mer på: http://www.gosta.se

25 februari 2007

IT-Proffs, community...

Slösurfade lite såhär på morgonen när frugan läser och barnen kollar på TV och hittade tillbaks till ett faktiskt riktigt bra forum, http://www.itproffs.se

Jag var med från starten här när Marcus Murray (previously known as... :)) slängde upp forumet första gången och då var det inte så himla vackert *haha* Var nu så länge sedan jag var inne att jag inte ens fanns kvar i medlemslistan *suck* Men... det var snabbt åtgärdat så nu skall jag sätta mig och läsa igenom lite vad som hänt och vad som är på gång... sen jag var där senast har communityt växt ordentligent och jobbar ni inom IT-branschen är det mycket rekommenderat att ni blir medlemmar!

Have fun (om ni inte redan hittat dit tidigare är det dags!!)
PS: Fick precis ett snabbmeddelande från Fredrik Wall som är en av admins på IT-Proffs att mitt gamla konto fanns kvar (lite dammigt, men...)... Så
går det när man är senil och det var lite svårt att få tillgång till den gamla koden när jag inte ens använder den mailen längre :/

24 februari 2007

Nya tankar, nya bilder

en petitess egentligen, men tänkte passa på att testa mailblogging samtidigt som jag slängde upp en ny toppbild (Photoshop är en ren mental hobbyprocess numera)... Bolibompa slut, dags att bli social igen tills det är dags för melodifestival...
 
Tänk tanken att det kanske bli bompibompbibomp-Uggla som representerar Sverige i Finland...

JAVA vs .NET - Seminarium 8/3 Göteborg

God morgon!

Egentligen är det helt tokigt, men samtidigt väldigt roligt att det tog mindre än en vecka att fylla upp 70 platser på ett frukostseminarium inom .NET vs Java. Ni är många som ringt, mailat oss och till och med gjort inlägg här på min blogg...

Informator har diskussioner på gång med föreläsarna och vi hoppas kunna lägga upp samma seminarium på eftermiddagen, samma dag, samma plats... Vi kommer ha besked om detta under nästa vecka och jag lovar skriva nyheten här direkt!!

PS: Detta seminarium har gett oss många roliga idéer till kommande aktiviteter, don't miss :)

23 februari 2007

Utbildning - .NET 3.0, Windows Workflow Foundation/Windows Communication Foundation

Läs mer om .NET 3.0 på den officiella sidan Egentligen kommer det inte upp förrän nästa vecka, men jag kan inte hålla mig... så glöm inte vart ni läste det först...

Som första Svenska utbildningsbolag presenterar nu Informator två riktiga kurser på .net 3.0 inom Windows Forkflow Foundation/Windows Communication Foundation och det är verkligen inte vilka killar som helst som kör dessa kurser!!

Den 11/4 Göteborg och 10/4 i Stockholm kommer Alan Smith (MVP/MCT med mera) köra en stentuff dragning på ämnet Windows Forkflow Foundation med följande agenda:
  • Basic Concepts
  • Workflow Based Applications
  • Development Tools
  • Sequential Workflows
  • State Machine Workflows
  • Hosting Workflows
  • Tracking and Persistence

http://www.informator.se/Product.aspx?ArticleNr=T2749

Kombinerat med dessa dagar, dvs den 17-18/4 i Göteborg och 19-20/4 i Stockholm kommer Mathias Olausson (MCPD/MCT med mera) att följa upp med två fullspäckade dagar inom Windows Communication Foundation, agenda:

MCT Mathias Olausson, Callista, i samarbete med Informator visar dig vad WCF är och hur du kan använda tekniken. Windows Communication Foundation är namnet på nästa generation av kommunikationsramverk från Microsoft. WCF innehåller funktioner för att skapa avancerade kommunikationslösningar på ett betydligt enklare sätt än vad man tidigare kunnat.

På detta område har Microsoft sett över sina tidigare kommunikationstekniker och skapat en enad modell för hur man bygger sammankopplade system. Det som är riktigt snyggt är att man med WCF får en enkel programmeringsmodell som fokuserar på problemet man försöker lösa och inte alla de mekanismer som krävs för att få det att fungera. Mycket av mekanismerna hanteras dessutom i konfiguration så det blir enkelt att ändra beteende utan att behöva ändra i applikationen.

WCF har stöd för kommunikation över ett antal olika protokoll (som HTTP och TCP). Man kan lätt välja om det ska vara en hårt kopplad anropsmodell (request-reply) eller en asynkron lösning. Även mer avancerade funktioner som säkerhetshantering och transaktionshantering ingår i produkten.

WCF är mycket orienterad kring web-services teknik och möjliggör utveckling av system har höga krav på interoperabilitet med andra plattformar.

Innehåll

I denna kurs fokuserar vi på hur WCF fungerar och hur man på bästa sätt bygger lösningar för sammankopplade system. Vi kommer att gå igenom koncept för API design, hur olika aspekter så som samtidighet och resurshantering i en tjänst löses med WCF, vi tittar på de olika säkerhetsmekanismer som stödjs i plattformen samt kringliggande funktioner för felhantering och diagnostisering.

Upplägg
· Översikt
· Grundläggande koncept
· Kontraktsdesign
· Beteenden hos en WCF tjänst
· Reliable messaging
· Felhantering
· Säkerhet
· Diagnostisering

http://www.informator.se/Product.aspx?ArticleNr=T2747

Det finns bara 12 platser per kurs och tillfälle så ta denna chans direkt och kontakta mig eller någon av mina kollegor i Stockholm om just du vill vara en av de första i Sverige som gräver ner dig djupare och förbereder dig för kommande utvecklingsprojekt!!
Det har varit några veckor med samtal, möten etc men det är det klart värt att se att vi kan leverera riktigt bra utbildning tillsammans med några av Sveriges vassaste lärare!!!

Sharepoint/MOSS 2007 - Extended course

Träffade precis Göran Husman och bollade upp idén att göra en förlängd och fördjupad variant av våran kurs T2617 Introduktion till SharePoint 2007 - Installation och konfiguration som körs för fulla hus. Tanken jag hade var att köra en femdagarsvariant med honom själv och Michael Jansson (som främst varit ansvarig för att ta fram våra användarkurser för Sharepoint, släpps förresten i nästa vecka som 2007 variant med alla nyheter!).

Tanken är att vi kör en hel vecka, på lite högre tempo och mer djupdykningar, kanske i två klassrum där kursledarna byter av varandra och gemensamma aktiviteter där man får till bra diskussioner. Vi kan ju redan nu konstatera att Informator utbildat de allra bästa som arbetar med produkten, fått förtroende från Microsoft att driva Information Worker vidare och jag tror själv att detta kan bli riktigt, riktigt kul!

Som första förslag hade vi tanken att vi kör ett kurstillfälle slutet juni och ett i början av augusti... Intresserad att haka på!? Kontakta mig så ser jag till att du är med på banan när vi släpper bomben!!
Edit: Till Er som surfar in och mailar från närliggande länder... JA, vi kan köra kursen hos er, JA vi har färdiguppsatta datorer som vi kan skicka med all teknik klar. Kontakt mig eller någon kollega för konkret diskussion!!!

22 februari 2007

Många trevliga mail om bloggen

Har varit nästan för mycket möten det senast både internt och externt. Farit som en skottspole mellan olika städer och nästan fått en överdos av trevliga människor på alla plan. Jättekul faktiskt och det bästa är ju att vi rekryterar så det står härliga till, samtidigt som vi har bollar, ballonger och små ulliga hundar i luften på en och samma gång så det skall bli skönt när det lugnar sig lite (om inte annat kommer jag ta en veckas semester över påsk :)

Ber därför lite om ursäkt att jag inte varit inne och tipsat om nyheter det senaste, men kul ändå att det i mailskörden börjar märkas att folk hittar hit. TACK alla som mailat så trevligt om bloggen, det gör att man får den där extra energin att lägga!!!
Nu är det snart helg i alla fall...

20 februari 2007

Vem bryr sig om certifieringar?

Nu har ju de nya certifieringsspåren från Microsoft funnits uppe en tid och efter att ha utvärderat både synpunkter från branschen i helhet och konkreta kundkontakter kan åtminstone jag konstatera att det är något som driver att certifieringar nu är hetare än någonsin.

Anders Kingstedt från Know IT intervjuades i vår nya kundtidning och säger bland annat: "- Det är viktigt med certifieringar ur flera aspekter. De fungerar som en kvalitetssäkring för företaget och det är personligt utvecklande att certifiera sig. Dessutom fungerar de som ett styrmedel mot nya satsningsområden. " (läs hela artikeln här)

Bland våra många duktiga kursledare har vi tex Mathias Olausson från Callista Knowledgbase som säger till Microsoft: "Callista Knowledgebase använder sig av certifieringarna i sin marknadsföring genom att framhålla att deras anställda har stor erfarenhet och toppkompetens. Som en kvalitetssäkring för dessa påståenden brukar Callista Knowledgebase nämna att de har anställda som har de senaste certifieringarna, att mer än hälften är certifierade utbildare (MCT) och att de dessutom har en person som har titeln Microsoft Most Valuable Professional (MVP)." ( läs hela intervjun här)

På Informator håller vi just nu på att fila till ett nytt koncept som skall ge våra kursdeltagare än mer värde, hjälp på vägen och en helhet som kanske saknats tidigare i vår bransch. Så snart planerna är klara lovar jag att posta mer info här på bloggen :)

19 februari 2007

SOA eller inte SOA, är det frågan?

Fick ett mail som tipsade att min gode vän och ex-kollega Richard Richthoff hade hittat en intressant artikel på Mats Helanders blog om SOA. En riktigt bra sammanfattning, väldigt intressanta slutsatser och personligen tycker jag det är kul att SOA börjar uppskattas lite mer.

Wikipedia har förresten en bra sammanfattning: SOA, av service-oriented architecture, är ett systemarkitektiskt koncept som beskriver användningen av tjänster för att uppfylla de affärsmässiga kraven på ett IT-system. I ett system uppbyggt enligt SOA så är resurserna tillgängliga för andra program på nätverket som oberoende tjänster, och kan anropas på ett standardiserat sätt. SOA förknippas ofta med webbtjänster baserade på XML, SOAP, WSDL och UDDI, men i princip kan ett SOA-system byggas upp med vilken tjänstebaserad teknik som helst.

Verkar ämnet intressant, är det något din organisation skall jobba med, ta då och kika lite närmre på vår

This instructor-led course will provide the knowledge and skills required by application developers to design and build connected systems solutions by using the latest Microsoft technologies.

Läs mer

18 februari 2007

Sharepoint & Exchange Forum 2007

Det har varit mycket diskussioner kring nya Sharepoint och även Exchange 2007 innehåller mycket intressant att kika närmre på. Tänkte passa på att förhandstipsa lite om att Sharepoint & Exchange Forum 2007 som som vanligt arrangeras av Humandata och Informator (denna gång på Utsikten Meetings, Nynäshamn 14-15 maj) kommer att innehålla mycket intressant info och drar som vanligt till sig många intressanta profiler inom dessa områden...

I i år utökas dagarna med ännu ett spår inom SharePoint/Exchange - för dig som är beslutsfattare eller PowerUser.

Några av årets talare:
  • Scott Schnoll, Exchange-expert, Microsoft, USA
  • Patrick Tissegheim, SharePoint MVP & författare, Belgien
  • Markus Murray, MS Security MVP
  • Brjann Brekkan, Exchange-expert från Microsoft
  • Peter Andersson, Microsoft Sverige
  • Kalle Becker, Microsoft Sverige
  • Pontus Haglund, Microsoft Sverige
  • Magnus Danielsson, Microsoft Sverige
  • Göran Husman, SharePoint MVP & författare
  • Christer Olsson, Exchange expert från Microsoft
  • Lasse Pettersson, Exchange MVP
  • Micke Nyström, SBS MVP

Platserna brukar gå åt riktigt snabbt så passa på att reservera nu med en gång via SEF-länken ovan!

17 februari 2007

Back to the future

Underbar klassbild från mitten 80-talet Tja, är man född på 70-talet och uppväxt på 80-talet behöver väl inte den titeln någon utförlig beskrivning direkt :) Vet inte hur jag ska få in denna post under "IT", men det spelar ingen roll för det är kul ändå!

Tobias undercover på skolfoto 1987Som jag tidigare skrivit fick jag en inbjudan till klassfest.com eftersom man kommit upp i "20 år sedan avslutning" (hemska tanke). Eftersom min lilla klass dessutom verkar omöjlig att få med om inte "någon" tar tag i hopsamlandet har jag dessutom anmält mig som kontaktperson och kommer göra som mission in life att få ihop så många som möjligt av det gamla gänget...

Just det... här kommer IT in i bilden. För några år sedan hade det varit i stort sett omöjligt (eller i alla fall ganska jobbigt) att hitta gamla klasskompisar. Men idag med hjälp av Google, Eniro etc etc har jag utan större ansträngning hittat åtminstone hälften av gänget. Tekniken går framåt... eller hur :)

16 februari 2007

Microsoft Partner Program Tour

Den 27 mars kommer jag och en massa andra Göteborgare att befinna sig på Elite Park Avenue Hotel (Kungsportsavenyn) för att träffa Microsoft och höra mer om något av följande spår:

Spår 1 - Security och infrastruktur
Spår 2 - Business Intelligence, samarbete & informationshantering och CRM
Spår 3 - Dynamics NAV
Spår 4 - Systembyggare
Spår 5 - Dynamics AX

Själv valde jag nummer ett (även om 2:an var riktigt intressant) med tanke på alla våra heta planer på att leverera de allra bästa seminarierna, workshopsen och kurser inom nya Vista och kommande "Longhorn". Alltid bra att få mer kött på benen!

Är du partner med Microsoft är det läget att gå in och läsa mer och anmäla dig på: microsoft.com/sverige/partner/mspptour/

PS: Det körs för ovanlighetens skull även utanför Göteborg om du inte skulle ha tid att komma hit:
  • 20 mars - Stockholm
  • 22 mars - Malmö
  • 27 mars - Göteborg
  • 29 mars - Umeå
  • 12 april - Jönköping

Videoreklam aka Viral

En viral är ju en liten kul reklamfilm som skickas runt bland kompisar, på Youtube etc och naturligtvis har Informator gått ut med detta och detta har text uppmärksammats under rubriken "IT-bolag tuffar till sig" på den välkända tidningen Resumés hemsida...

PS: Hamnat under "humor" på denna sajt också :)

15 februari 2007

On the road again Alingsås - Stockholm

Så sitter man här på tåget igen på väg till Stockholm. Fick bokat in ett möte den sista lediga timmen med vår nye säljchef så skönt att man slapp ha en ledig stund i vår kära hufvudstad :)

Tåg är ju definitivt mitt favoritsätt att ta sig fram inom Sverige så kan nu faktiskt konstatera att det blir 14 timmars arbetsdag idag där hälften är möten och andra hälften gå igenom dagens mailskörd och hålla kontakt med kunder och leverantörer.

X2000 med Internet ombord måste vara en chefs dröm. Man kan ju nästan inte låta bli att jobba, eller hur...

Nu är det i alla fall dags för frukost, I'll be back...

PS: Lyckades även utöver planerade möten med lärare, TechNet, säljfchef klämma in hjälp till marknadsavdelningen och hann åtminstone prata med några av de andra kollegorna, krama några utvalda damer, snabbmöte med VD innan det var dags att ta tåget hem igen.... Glömde förresten åksjukeplåstret idag också *suck*

14 februari 2007

Min Blogg, Veckans Blogg!!!

Fick ett mail med titeln "Veckans Blog" från en av listorna jag är med på. Naturligtvis har jag anmält min hotm@il (eller "Live" mail som jag tidigare beskrivit hur bra den funkar ibland) och självklart laddas inte hela mailet så den senaste kvarten har jag tillbringat att sätta upp ett konto till min Outlook (som jag aldrig använder hemma annars). Måste ju naturligtvis läsa detta underbara mail och snabbt som attans lägga upp en flashig "award" på bloggen och riktigt ståta med hur uppskattad den är...
När jag äntligen får läst mailet visar det sig (naturligtvis) att det är ett allmänt infomail om vilken blogg som listats som veckans blogg (och som ett stort slag mot egot var det naturligtvis inte min blogg)...
Där ser man vad självsuggestering kan innebära :)
Imorgon bär det av till el Stockholmo och möte med Microsoft... Blir spännande att se vad vi kan hitta på tillsammans framöver...
Hasta la vista and I'll be back...

ASP.NET Utbildning - Deep Dive för dig som vill ha det bästa!

Nu är det dags för en ny djupdykning i utbildningsvärlden...

I fjol och denna våren har Informator i samarbete med Quicklearn (USA) vid flera tillfällen genomfört en riktigt djupgående kurs inom BizTalk Server där vi lugnt kan säga att vi utbildat de bästa i Sverige att bli ännu bättre!

Nu är det dags att dyka ner i området ASP.NET och verkligen utforska de mörkaste skrymslena och plocka upp godbitarna till ytan!

Är du en av Sverige bästa ASP.NET-utvecklare, vill du bli ännu bättre, se då till att boka in datumet 28 maj och den veckan i almanackan för här blir det röjdykning för hela slanten!!!

T2745 ASP.NET 2.0 Developer Deep Dive - Göteborg 28/5

13 februari 2007

Fiskarna ger inte upp, "Nordea" igen...


går folk verkligen på detta fortfarande........ *suck*

Dags för Webbdagarna med Internetworld!

Nu är det inte länge kvar tills det är dags för årets webbdagar med Internetworld den 21-22 mars på Rival på Söder i Stockholm, precis som tidigare...

Årets teman är Webb 2.0, E-handel och Marknadsföring, viktiga områden alltihop!

Hos Informator hittar du en hel del heta nyheter inom framförallt de förstnämnda två områdena och är du sugen på kurs kanske våra nyheter inom tex Ajax, Ruby on Rails, Spring och Hibernate, BizTalk, Business Intelligence, Office 2007, SharePoint 2007 med mera kan erbjuda något intressant

12 februari 2007

Cebit 2007 - Vem är egentligen där...

Gå till den officiella sajten (nytt fönster) Att Cebit-mässan är en gigant inom IT-världen (och framförallt en fruktansvärt stor mässa) vet väl de flesta. Men varför är det så få Svenska företag som är med där nuförtiden?

Var just inne och kollade på anmälningslistan och det är inte ens 30 Svenska företag representerade och då framförallt de allra största som ens är med. För några år sedan var ju "alla" med där med en liten monter (och i vissa fall gigantiska schabrak till montrar), men när kommer denna trend att vända? Har Svenska företag slutat satsa på att visa upp sig i Europa eller vad är orsaken?

Ser vi till oss själva på Informator var det ju några år sedan vi lade ner vårt kontor i Tyskland och jag vet att flera andra företag gjorde likadant runt milleniumskiftet. Det kanske är dags att börja odla dessa kontakter igen...

PS: Här är förresten listan på Svenska utställare på mässan, är ni med???

11 februari 2007

SharePoint/MOSS 2007 - Årets hetaste produkt!?

Det var länge sedan vi hade sådant sug efter en ny produkt och utbildning på den som nu när nya SharePoint kommit. Som jag tidigare skrivit om skall alla tydligen vara experter inom detta område helt plötsligt och det är ju inte det lättaste...

Då måste jag säga att jag känner mig oerhört stolt att just vi på Informator har en sådan tillgång som Sveriges ende MVP inom SharePoint, Göran Husman (som inte bara är oerhört kompetent pedagog och tekniker, men dessutom en väldigt trevlig prick!!)

Görans egenutvecklade kurs Introduktion till SharePoint 2007 - Installation och konfiguration har körts för fulla hus sedan vi släppte den förra sommaren (och är även full- eller så gott som fullbokad i vår) och nu finns även påbyggnadskurser inom utveckling mot Sharepoint 2007 och användarkurser uppe på banan.

Vill ni redan nu få en snabb presentation av vad som är nytt och hett på denna produkt så har
Göran även en liten presentation på TechNet TV. Se, lyssna och lär!!

10 februari 2007

TechEd 2007

det här skulle varit intressant att åka till. Vi får väl försöka samla ihop lite av våra lärares samlade visdomar från resan och kanske få till en liten trevlig artikel på hemsidan...

På denna länken kommer ni direkt till den officiella sidan...

Snart lanseras Longhorn Server

Jajaja, inte officiell logga men erkänn att den är ganska kul :)Nu när Windows Vista äntligen är släppt, riktas blickarna mot serversidan. Microsoft planerar att släppa Service Pack 1 till Windows Vista parallellt med lanseringen av Windows Server 2008.

Beta3 på servern är inte långt borta och nu börjar det klia i fingrarna på alla IT-proffs som vill ligga steget före när det väl är dags att börja grotta in sig lite mer i tekniken. På Informator har vi gått efter uttrycket "silence is golden" eftersom vi känner att det är bättre att visa resultat än att skryta om hur mycket vi håller på att planera. Men var säkra på att det kommer vara något för alla att gräva djupare på och komma in snabbare i nyheterna när det gäller snabb och bra kompetenshöjning!!

Informator Utbildning - Nordens Ledande KompetensutvecklareDet skulle förresten var roligt att höra mer om vad just du är mest intresserad av i det nya serversystemet! Gör så att du mailar mig så skall jag se till att berätta precis vad som händer framöver!!

Sålänge kan du läsa mer här på denna informativa artikel...!!

Läs mer om Longhorn på den officiella sidan (nytt fönster)

8 februari 2007

To JAVA or NET, thats the question

För utvecklare finns det just nu två vägar som är mer självklara än andra och det är antingen .NET eller Java (jo, jag vet att det finns zillioner olika minoritetsspråk med lika många förespråkare, men nu är det så att i företagsvärlden är det antingen Java eller .NET som gäller, punkt slut, inga fanatiska open source inlägg tack!). Det finns för- och nackdelar med bägge språk naturligtvis och ibland kan det vara svårt att få en objektiv bedömning eftersom det inte är så många som verkligen kör bägge språken samtidigt...

Nu ger vi på Informator er en chans att komma in lite djupare på dessa frågeställningar och förhoppningsvis komma ut med en klarare bild av vilket val som känns bäst för er.

Den 8/3 kör vi ett frukostseminarium med titeln: "Java /.NET: Möjligheter, skillnader och likheter" En spännande paneldebatt över skillnader, likheter och möjligheter hos de båda plattformarna. Målgruppen för seminariet är i princip alla de som arbetar inom områdena, står i begrepp att välja något av områdena, är nyfikna på ämnet, och vill lära sig mer om Java och .NET miljörna.

Läs mer och boka en plats NU på denna länk!

IAMCP Möte i Göteborg den 8/3

PubKväll för IAMCP-Medlemmar (och MS-Partners)
2007-03-08 17:00 - 21:00
Plats: First Hotel Nils Ericsonsplatsen 4, Göteborg


Max antal gäster 25 st(först till kvarn) Kostnadsfritt, middag ingår.(mer kommer senare!)

Senaste träffen var för några månaders sedan då tillsammans med Lotta Båth. Denna gång kommer vi ha ett uppföljningsmöte och även lyckats fått med oss avdelningschefen, Mikael Ramnö från Microsoft. Han kommer att berätta om hur Microsofts organisation är uppbyggd och vilka personer som sitter på olika positioner. Vi har tidigare arrangerat en sådan dragning för våra medlemmar i Umeå som visat sig vara en mycket uppskattat. Den ökar förståelsen för hur vi skall samarbeta och få mer nytta av våra partnerskap med Microsoft. Det brukar verkligen bli en ahaupplevelse. Du får även möjlighet att prata vidare med Mikael under middagen. Man behöver ej vara medlem i IAMCP utan alla som är Microsoft partners är välkomna.

Agenda:
  • 17:00 Samling
  • 17:20 Möt insidan av Microsoft. (Mikael Ramnö, Microsoft berättar om hur de jobbar deras organisation vilka människor du möter på olika positioner. )
  • 18:20 Vad händer inom IAMCP (Jörgen Enström, Ordförande IAMCP berättar)
  • 18:40 Mingel och lite tävling
  • 19:15-19:30 Middag
Deltagandet är helt kostnadsfri! Dock gäller en avbokningsavgift på 390 kr om man uteblir utan avanmälan!! Maila mig gärna om det verkar intressant så lägger jag till dig på gästlistan!!!

7 februari 2007

Möten, möten och... möten

Just nu verkar varenda människa sitta i möten när man försöker få tag på dom och själv är man inte bättre. Sett på två veckor tillbaks har jag nog haft ett 20-tal möten på olika nivåer såväl internt som kundmöten. Är nog tur att jag anmälde mig till den där förhandlingsteknikskursen så kanske man kan få tiden att gå mer effektivt :)

Egentligen är det väl inte så konstigt att det är mycket möten just nu... Nytt budget och verksamhetsår för många företag och som vi tidigare konstateterat är ju IT-Sverige på väg uppåt igen och det är mycket som skall stämma in.

Det växer så det knakar och för oss i utbildnings sfären är det belönande att se att det även satsas en hel del på kompetenshöjningsbiten. Tänkte passa på att bjuda in till ett kostnadsfritt seminarium inom Webbkommunikation (ur ett användbarhets- och tillgänglighetsperspektiv). Detta är ett 2-timmars kostnadsfritt seminarium hos Informator på Karlavägen 108 i Stockholm, den 29/3. Mycket viktigt bland annat för er som jobbar mot den offentliga sektorn (läs "24-timmars myndigheten)...

Passa på att reservera plats redan nu, gratis är gott som dom säger :)

6 februari 2007

Elektroniska attacker allt svårare att stoppa

I dagens IDG är det en intervju med Kaspersky där dom skriver att Elektroniska attacker är allt svårare att stoppa...

Sett till den senaste hackingen på Nordea och att allt mer sköts via webb och uppkopplade datorer är det ju än mer viktigt att företagen går in och verkligen prioriterar säkerhet på alla nivåer och kompetenser. Det räcker ju inte bara att IT-personalen är uppdaterade på vad som behövs och hur den senaste programvaran fungerar om det räcker med att någon i personalen hittar ett USB-minne, stoppar in det i sin (nätverksuppkopplade) dator och helt plötsligt har släppt in en trojan som öppnar upp ett gäng bakdörrar.

Ett säkerhetsintrång utfört av externa angripare kan bli förödande. Det gäller i synnherhet företag som är beroende av allmänhetens och aktieägarnas förtroende. Därför tystas angreppen ofta ner, fastän de sker hela tiden. Säkerhetstänket måste genomsyra hela företagskulturen och det är riktigt roligt att vi på Informator fått ta del av att hjälpa till att höja detta tänk på exempelvis Ericsson Worldwide eller att Polishögskolan i Stockholm har outsourcat sin utbildning i IT-forensik till Informator.

Som Nordens ledande IT-utbildare fokuserar Informator på säkerhet inom en rad olika områden. I vårt utbud finns utbildningar i allt från informationshantering till säkerhet i trådlösa nätverk. Här är ett urval av våra utbildningar.

4 februari 2007

Pinsamt på söndagsmorgonen

Söndagsmorgnar är heliga hos familjen Strandh, då passar vi på att sova ut och kl. 09.00 är det dags för Söndagsskolan på P4. Det är inte ofta, men ibland dyker det upp en fråga kring IT och idag var det en fråga om när Microsoft egentligen startades... Alternativen 1974-75-76 och naturligtvis var detta en fråga för mig, som jag missade på!! Frugans blick sade det mesta... "och vad sa du att du jobbade med...." *suck*

Här finns lite mer att läsa på om vårt kära Minimjuk för er som kanske får upp frågan i nästa TP-omgång eller liknande...

Nu skall jag med skammens rodnad förbereda frugans födelsedagskalas... med andra ord är dagens present att jag stänger av datorn :)

3 februari 2007

IT-bloggar i Sverige

Det är inte alltid man hinner surfa runt och kolla in andra intressanta IT-Bloggar, men jag tänkte i alla fall ta fram tre stycken som jag på något sätt gillar. Hoppas ni som inte hunnit besöka dessa kommer att gilla dom också!

1) CIO Elisabeth Stjernstoft

City Mails mycket kaxiga CIO som är en väldigt flitig bloggare. Många olika intressanta ämnen och skrivet med en kul touch! Elisabeth utmanade faktiskt mig med att springa Göteborgsvarvet (sen att hon bara gör det "som uppvärmning" för Stockholm Marathon är en helt annan sak :)

2) CIO Pia de Gysser

Agrias bloggande CIO, skriver kanske inte lika långa och frekventa inlägg som Elisabeth, men alltid något intressant som lockar till debatt. Jag och Pia hade en liten diskussion runt inlärning där hon hävdar att endast runt 20% kommer via "planerad inlärning" (som en kurs hos Informator eller någon av våra kollegor). Drar man begreppet inlärning en bit så är jag nog mogen att hålla med. Den viktigaste biten av lärande är antagligen att man har kollegor som är mogna att dela med sig av sin kunskap!

3) Mattias Lind - Server Guru

Och så har äntligen en av våra allra bästa lärare börjat blogga. Mattias har kört kurser för Informator hur länge som helst och har ni gått kurs för honom (SQL, Windows, Project, ETL eller vilken form av server som helst i stort sett) så håller ni säkert med om att det var en "WOW" känsla kring vissa delar! Just nu är bloggen ganska ny, men jag är övertygad om att han kommer fylla den med riktigt intressanta ämnen och diskussioner!

Så... har ni tips på intressanta bloggar inom IT så får ni mer än gärna tipsa. En bra skribent förtjänar att man läser!

2 februari 2007

Effektiv Förhandling - dags för kurs!

Ibland känner man att man behöver lite inspiration för att driva försäljningen framåt och om man jobbar med att få kunder att förstå hur viktigt det är med kompetenshöjning anser jag att man måste leva som man lär.

Under tiden som jag arbetat här på Informator har jag plöjt igenom kurser inom projektledning, ledarskap, teamledning och presentationsteknik så denna gången kände jag att det var dags att se vad branschkollegorna kunde erbjuda...

Ämnet som kändes mest intressant var förhandlingsteknik. Något som jag läst en hel del om, men aldrig tagit en kurs i. Ville ha något med dels en riktigt bra föreläsare, det fick inte var flera dagar i sträck eftersom jag just nu har fruktansvärt mycket att göra och dessutom ville jag gärna ha något som då låg på eftermiddagar...

Ok, efter lite eftersökningar hittade jag följande kurs, som jag dessutom bokat in mig på...Döm själva om det är något som kanske även ni har behov av

Om ni bokar in er får ni gärna lägga ett inlägg i bloggen, skulle vara kul att se att man kan inspirera någon besökare!!

1 februari 2007

To VAB or not to VAB...

Theo den lille sjuklingenSå sitter man hemma med en liten sjukling som hostar och har uppemot 40" temp. Så vad gör man när man gosat en stund och han behöver vila. Lägger sig och läser en bra bok? Näeee, självklart kollar man jobbmailen, kontaktar kunder, diskuterar interna planer med kollegor etc etc etc...

Varför är det så svårt att koppla bort jobbet för en dag? Är det kanske för att man älskar det man gör och faktiskt tycker det är roligt att jobba!?? Hoppas faktiskt på detta, annars är man väl helt enkelt arbetsnarkoman :)

Så, idag blir det ett helt IT-fritt inlägg, enbart för att bevisa att allt jag gör inte kretsar kring arbetet... kul film som tyvärr inte kan länkas: http://www.youtube.com/watch?v=dmOq9DN4Jmo
PS: Har ni sett alla "Tidy Up" IKEA-reklamerna på Youtube? Hysteriskt kul :)


Köp böckerna om agilt ledarskap här

Agilt Ledarskap i en digital värld, Tobias Strandh 2019, Smidiga ledare och andra agila myter, Trust Based Agile, 2020
I böckerna Agilt ledarskap i en digital värld, Smidiga ledare och andra agila myter och Trust Based Agile (den engelska översättningen av de första två böckerna) så blandas självupplevda verksamhetsledningsexempel med best practices från internationella experter och välbeprövade metoder som stöttar just dig personligen och din organisation i att ta nästa steg mot gemensam framgång.

På ett humoristiskt sätt, kryddat med anekdoter från IT-branschen delar Tobias med sig av en uppsjö nyttiga insikter och alterntiv kring ledarskap, organisationsutveckling och digitala verktyg! Nu finns både de första två böckerna och den engelska samlingsvolymen att beställa här på bloggen!

Läs mer >>

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *